سیاه دانه :
ترکیبات شیمیایى:
از نظر ترکیبات شیمیایى در دانههاى سیاه تخمه N. satvaاسانس
و یک گلوکوزید سمى به نام ملانتین (2) و یک ماده تلخ غیر متبلور زرد رنگ
محلول در آب و الکل به نام نیژلین (3) (4) یافت مىشود . مىباشد . مقدار
اسانس دانه در حدود 5/1 درصد است و در حدود 35درصد نیز در دانه روغن ثابت
وجود دارد . ملانتین یک ساپونین گلوکوزیدى بىشکل است که در آب حل نمىشود
. به علاوه در دانه در حدود یک درصد مادهاى به نام ملانتىژنین
نیز ماده تلخ نیژلین و حدود 25درصد روغن ثابت و اسانس وجود دارد .
در گزارش بررسى دیگرى آمده است که در اسانس سیاهتخمه ماده عامل متبلورى به نام نیژلون (5) وجود دارد .
خواص سیه دانه:
در هند;
- سیاه تخمه به عنوان محرک
- بادشکن
- مدر
- قاعدهآور
- زیاد کننده ترشح شیر تجویز مىشود .
- سیاه دانه را به منظور کاستن حدت اثر آن، با روغن کنجد مخلوط کرده و در استعمال خارجى براى فروکش کردن تاولهاى پوست مىمالند .
- به علاوه در موارد گزش نیش عقرب نیز مىمالند، مفید است .
در شبه جزیره مالایا
- از سیاه تخمه مخلوط با داروهاى دیگرى به صورت ضماد (6) براى آبسهها، روماتیسم ورم گوش - زخم بینى و سر درد مصرف مىشود
- همچنین از آن محلولى درست مىکنند که بیماران تبدار را با آن کمپرس مىکنند
- یا از آن محلول به صورت غرغره استفاده مىشود .
- ازسیاه تخمه براى ترمیم ضعف بدن و رفع مسمومیتهاى خون
- در موارد بزرگ بودن کبد
- تهوع
- شکمدرد
- یبوست
- براى تقویت زنان پس از وضع حمل تجویز مىشود [برکیل] .
از نظر طبیعت، سیاه تخمه طبق نظر حکماى طب سنتى خیلى گرم و خشک است
. رنگ تخم سیاه است ولى مغز آن سفید مىباشد و نیروى دارویى آن تا هفتسال باقى مىماند .
خواص آن گرم کننده است،
- رطوبتها را خشک مىکند و اخلاط را اعتدال مىبخشد و
-اخلاط غلیظ را رقیق مىنماید . قاعدهآور است و ترشح شیر را نیز افزایش مىدهد .
-زیاد خوردن آن موجب سقط جنین زنده و مرده مىشود .
- در مورد سموم سرد اثر تریاق و ضد سم دارد (در اثر وجود ملانتین) .
در تمام موارد فوق ممکن است از دم کرده یا از بخور آن و یا به صورت شیاف با روغن سوسن استفاده شود .
- براى تسکین سرفه سرد، درد سینه، ناراحتى تنفس (انتصاف نفس)، قى، آشفتگى،
استسقا، یرقان و ناراحتى طحال، قولنجهاى نفخى به صورت خوردن یا ضماد مفید
است .
- اگر هر صبح خورده شود، قاعدهآور است و ترشح ادرار و شیر را زیاد مىکند و
- اگر با روغن سرخ شود و خورده شود براى درخشان کردن رنگ صورت خوب است
-سرکه خورده شود براى اخراج اقسام کرم معده نافع است .
- براى رفع ناراحتى تنفس باید با آب و عسل خورد .
- خوردن آن با عسل براى خرد کردن سنگ کلیه و مثانه و رفع تبهاى مزمنه و
- سوخته آن براى بواسیر خوب استخصوصا اگر با رف «مورد» خورده شود .
-
اگر 7 تا 8 عدد از دانه آن را در شیر تازه بخیسانند و پس از یک ساعت آن را
بسایند و در بینى کسى که زردى دارد و چشمهاى او زرد شده، بچکانند، بسیار
مفید است . و زردى را رفع مىنماید
- اگر دمکرده آن با سرکه مضمضه شود براى درد دندان نافع است .
- ضماد آن روى پیشانى براى جلوگیرى ازحدت زکام و رفع سردرد مفید است .
- اگر با عسل و روغن خورده شود، براى تسکین درد رحم و دردهاى پس از زایمان نافع است .
- اگر آن را سرخ کرده و کوبیده و با گلاب ضماد درست کنند، براى زخمهاى سوداوى پا مجرب است .
- اگر سرخ کرده آن را کوبیده و با روغن زیتون چند جوش بدهند و چند قطره از
آن را در بینى بچکانند براى رفع زکام که با عطسه بسیار همراه باشد، مفید
است .
مضرات:
اسراف
در خوردن سیاه تخمه در گرممزاجان موجب ورم و دردهاى گلو و گرفتگىهایى
مىشود . از این جهت گرممزاجان باید در سرکه بخیسانند و سپس بخورند .
براى کلیه مضر است از این نظر باید با «کتیرا» خورده شود .
مقدار مصرف :
مقدار
خوراک آن در سردمزاجها تا 8گرم و در گرممزاجها تا 2 گرم است . خوردن یا
مالیدن روغن آن مخلوط با روغن زیتون و کندر براى افزایش نیروى جنسى نیز
مفید است .